UIMA-ALTAAN HOITO-OPAS

 

Näkyvä ja näkymätön lika

Uima-altaan veden on oltava raikasta ja täysin puhdasta kaikesta liasta, sekä näkyvästä että näkymättömästä. Näkyvä lika poistuu pääasiassa altaan suodattimen kautta. Näkymätöntä likaa – esim. kosmetiikka, kehon nesteet, sienet, levä, bakteerit, virukset – voit hallita vain allaskemikaalien avulla.

Vedessä on myös silmälle näkymättömiä komponentteja erilaisten suolojen kuten kalkin ja muiden metallisuolojen muodossa. Nämä vaikuttavat veden koostumukseen ja voivat sekä edistää että estää altaan veden hyvää tasapainoa. Kun suolat tulevat näkyviin, värjäytyy altaan vesi niillä väreillä, jotka suoloilla on luonnossa, esim. vaalean harmaa (kalkki), sini-vihreä (kupari) tai ruskea (rauta).

Yhdistäessäsi mekaanisen ja kemiallisen puhdistuksen voit pitää altaan veden terveellisenä ja kristallinkirkkaana.

 

 

Mekaaninen puhdistus

Tärkein perusedellytys puhtaalle kylpyvedelle on tehokas mekaaninen puhdistus. Sillä tarkoitetaan suodatusta, pohjan puhdistusta ja yleistä siivousta altaassa ja sen ympärillä. Allasveden huonoa suodattamista ei koskaan voi korvata lisäämällä kemikaaleja. Altaan suodattimia on erilaisia, vaihtelevan laatuisia ja erilaisilla kapasiteeteilla. Tavallisimmat suodattimet yksityisissä altaissa ovat hiekkasuodattimia ja patruunasuodattimia.

Hiekkasuodatin
Vesi painetaan hiekkapatjan läpi, johon sitoutuu hyvinkin pienet likapartikkelit. Suodatin puhdistetaan takaisinhuuhtelulla, jolloin yksinkertaisesti huuhdellaan lika pois hiekasta.

Patruunasuodatin
Vesi kulkee perforoidun suodatinpinnan läpi, joka voi olla valmistettu eri materiaaleista ja erilaisilla rakenteilla. Likapartikkelit kiinnittyvät suodattimen pintaan. Patruunasuodatin on puhdistettava käsin.

Pohjan puhdistus
Pohja puhdistetaan pohjaimurilla, joka liitetään joko vedenpoistoaukkoon tai puutarhaletkuun. Se toimii pölynimurin tavoin veden alla ja imee sisäänsä pohjalle laskeutuneen näkyvän lian. Lika kiinnittyy sen jälkeen altaan puhdistusjärjestelmään tai keräämispussiin. Erilaisia letkuja ja varsia on myytävänä, joilla yllät kaikkialle, myös isoissa altaissa.

Pintapuhdistus
Helpoin tapa poistaa isompi lika kuten lehdet, hyönteiset jne. altaasta on niiden kerääminen haaviin, kun ne kelluvat veden pinnalla. Lehtihaaveja on saatavana eri kokoisina ja pituisina, joilla yletät kaikkialle altaaseen.

 

Kemiallinen puhdistus

Vesi on luonnollinen ympäristö ihmisille, mutta myös levälle, bakteereille, viruksille ja sienille. Näitä joutuu veteen mm. kylpijöiden, tuulen, sateen ja muiden laskeumien mukana. Aurinko ja lämpö lisäävät kasvuvauhtia.
Kemiallinen puhdistus on yhtä tärkeää sekä pienissä että suurissa altaissa. Pieniin altaisiin tarvitaan vain pienempiä määriä. Jotta allasvetesi pysyisi puhtaana ja kristallinkirkkaana, suosittelemme seuraavaa:

1. Testaa veden pH-arvo

Kun allas on puhdistettu ja täytetty vedellä, testaa veden pH-arvo Nitor Pool testisetillä tai Nitor Pool testitikuilla. Jotta desinfiointi toimisi optimaalisesti, vaaditaan pH-arvo, joka ei ole liian hapan eikä liian emäksinen. Ihanteellinen pH-arvo uima- altaan vedelle on 7,2-7,6. Tämä pH-arvo vastaa kehon omaa arvoa, jolloin ihminen viihtyy vedessä. Kun vedellä on ihanteellinen pH-arvo, on siinä yksinkertaisesti kaikkein miellyttävintä kylpeä.
Alhainen pH- arvo voi aiheuttaa silmien ja ihon ärsytystä sekä vaurioita putkistoille, suodattimelle ja pumpulle. Tyypillisiä vaurioita ovat ruosteen muodostuminen ja vihreät hiukset. Korkea pH-arvo voi aiheuttaa huonon desinfioinnin, samean veden, kalkinmuodostuksen ja levien ilmestymisen.

2. Säädä pH-arvo

Tarvittaessa säädä pH-arvo toivottavalle 7,2-7,6 tasolle. Käytä siihen toimenpiteeseen Nitor pH+ tai Nitor pH-.
HUOM! Myöhemmin on tärkeää tarkistaa kylpysesongin aikana säännöllisesti pH-arvo sekä säätää se oikeaksi tarvittaessa.

3. Shokkikäsittely

Mikäli altaasi vesimäärä on korkeintaan 6000 litraa ja haluat hajuttoman ja ihoystävällisen peruspuhdistuksen, suorita shokkikäsittely Nitor Shokkihapella. Jos vesi on erittäin likaista tai levää on ehtinyt muodostua, voit toistaa käsittelyn tai suorittaa kloorauskäsittelyn. Kun altaasi on erittäin runsaassa käytössä, voit lisätä annostelua tarvittaessa. Mikäli altaasi on yli 6000 litraa, suorita shokkikäsittely Nitor Shokkikloorilla. Tee tällöin välitestaus pH-arvolle ja säädä se oikeaksi tarvittaessa. Mikäli käytät klooria, jätä veden kierto päälle shokkikäsittelyn ajaksi. 24 tunnin kuluttua voit harjata pois mahdollisesti jäljellä olevan näkyvän lian altaan seinämistä sekä imuroida pohjan.

4. Allasveden jatkopuhdistus – Aktiivihappi

Valitse puhdistusmenetelmä altaan koon, käyttötarkoituksen ja käyttötiheyden mukaan. Pienempiin, alle 6000 litran altaisiin soveltuu erinomaisesti Nitor Aktiivihappi, jolla poistetaan bakteerit allasvedestä ja ylläpidetään veden happipitoisuus korkeana. Lisää aktiivihappitabletti vedenpoistoaukkoon tai kelluvaan annostelijaan kerran viikossa pakkauksen ohjeen mukaan, altaan koon mukaan. Mikäli altaan käyttö on erittäin runsasta tai sää lämmin, voit lisätä annostusta tarpeen mukaan.
Ihmiset, joilla on arat limakalvot ja herkkä iho voivat saada ärsytysoireita kloorivedessä. Nitor Minipool Klooriton tarjoaa tehokkaan puhdistuksen ilman klooria pienemmissä, korkeintaan 6000 litran altaissa. Tehoaineena on kloorin sijasta aktiivihappi. Aktiivinen happi eli otsooni, on luonnollinen hapetusaine, jolla on bakteereja tappava vaikutus. Parhaan tuloksen saamiseksi on tärkeää muistaa huolellinen suodatus yhdistettynä Nitor Levänestoaineen kanssa.

5. Pidä levät poissa

Veden puhdistuksen lisäksi on estettävä levän syntyminen. Levän muodostumisen estämiseksi, käytä Nitor Levänestoa. Se ehkäisee levän muodostumista, joka aiheuttaa samean ja vihreän veden ja tekee siitä kylpemiseen kelpaamattoman. Levät viihtyvät erityisen hyvin lämmössä ja lisääntyvät nopeasti jo 10° C:n lämpötilassa.

 

Herkkäihoinen tai allerginen kloorille?

Aktiivihappi - ilman klooria alle 6000 litran altaissa

Nitor Aktiivihappi on luonnollinen tapa puhdistaa altaan vesi ilman klooria. Happitabletti sijoitetaan kelluvaan annostelijaan suoraan kiertävään veteen siten, että happi pääsee vaikuttamaan ennen kuin vesi virtaa pois altaasta. Nitor Aktiivihappi on hajuton sekä erittäin hellävarainen iholle, hiuksille ja silmille. Vesi tuntuu miellyttävän raikkaalta ja pehmeältä. Yhdessä jaksottaisen Nitor Shokkihappikäsittelyn kanssa saadaan täysin luotettava, klooria ja halobromia vastaava desinfiointitulos. Lisää Nitor Shokkihappea pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa tulos Nitor Testitikuilla. Säädä sekä pH- että happiarvo käyttämällä Nitor pH+ ja Nitor pH- sekä Nitor Shokkihappea. Nitor Aktiivihappitabletti liukenee hitaasti päivittäin pitäen happitason puhdistavana jatkokäytössä. Parhaan tuloksen saamiseksi käytä myös Nitor Levänestoa.

Nitor Pool Bromotab

Terapia-allas, poreamme ja spa ovat altaita, joiden vedenpuhdistus voidaan kloorille herkkiä käyttäjiä varten suorittaa bromilla. Bromi on lähes hajuton ja aiheuttaa klooria vähemmän pH-arvojen muutoksia. Bromia voi käyttää myös vaihteluna tai samanaikaisesti kloorin kanssa. Nitor Bromotab on bromitabletti, joka annostellaan helposti vedenpoistoaukkoon tai kelluvaan annostelijaan.

 

Huolehdi pienistä kylpijöistäsi

Pienet altaat ovat yleensä täynnä lapsia. Pienessä altaassa on yleensä vähemmän kuin 10000 litraa vettä ja se on yksinkertaisesti varustettu. Vedenpoistoaukko puuttuu usein eivätkä suodatin ja veden kierto ole ehkä aina niin tehokkaita kuin pitäisi.

Näistä syistä vesi kerää itseensä enemmän ja enemmän näkyvää ja näkymätöntä likaa. Jatkuvat veteen menot ja lämmin vesi luovat lialle otolliset olosuhteet. Allaskemikaalien voi silloin olla vaikeaa pitää vesi raikkaana ja terveellisenä. Suosittelemme siksi, että huolehdit altaan tehokkaasta puhdistusvarustuksesta. Jos sinulla ei ole sellaista, joudut vaihtamaan veden säännöllisesti uuteen, puhtaaseen veteen. Tarvitset myös tehokkaan pohjaimurin saadaksesi pois roskat altaan pohjalta. Haavi on myös erinomainen väline lian ja roskien poistamiseen veden pinnalta.

Nitor Minipool-valikoimassa on tuotteita erityisesti sinulle, jolla on pieni allas. Kaikkea täydellisestä aloituspakkauksesta pohjaimureihin. Ne ovat olemassa, jotta pienet kylpijäsi pääsevät nauttimaan raikkaasta vedestä.

 

Hyvä tietää

1. Oletko epävarma altaasi veden laadusta? Voit tutkituttaa veden kuntasi ympäristö- keskuksessa. Kuntasi kotisivuilta voit löytää lisätietoa.

2. Oman kaivon vesi voi sisältää paljon rautaa, mangaania tai kalkkia, mikä voi aiheuttaa ongelmia, esim. veden värjäytymistä ja kerrostumia altaan pinnalle. Korvaa vesi uudella tai kunnan vesiliittymällä.

3. Pidä vesi puhtaana tehokkaalla suodatuksella. Ilman suodatusta ja veden kiertoa on altaan toiminta paljon heikompi. Koko sisällön pitää mennä suodattimen kautta vähintään neljä kertaa vuorokaudessa. Jos altaassasi ei ole pumppua ja suodatinta, tulee vesi vaihtaa säännöllisesti, pelkkä kemikaalien lisäys ei auta.

4. Pienissä altaissa joudut vaihtamaan kaiken tai osan vedestä silloin tällöin riippumatta mekaanisesta ja kemiallisesta puhdistuksesta, vähentääksesi sitoutuneiden kemiallisten yhdisteiden määrää.

5. Isoissa altaissa vesi vaihdetaan yleensä kerran kylpysesongin alussa keväällä. Mutta myös iso allas kaipaa osittain uutta raikasta vettä sesongin kuluessa. Voit joutua myös silloin tällöin lisäämään vettä.

6. Tarkista säännöllisesti veden pH-arvo ja säädä sitä tarvittaessa.

7. Tarkista säännöllisesti veden kloori-/ bromi-/happiarvo. Desinfioi vettä jatkuvasti allaskemikaaleilla. Noudata aina pakkausten suosituksia.

8. Täydennä desinfiointiaineita levänestoaineella, varsinkin jos säännöllinen altaan hoito ei ole mahdollista.

9. Puhdista/takaisinhuuhtele suodatin säännöllisesti, jotta puhdistusteho säilyy hyvänä.

10. Pidä veden pinnan lika (esim. hyönteiset ja lehdet) poissa lehtihaavilla. Imuroi pohja tarvittaessa.

11. Peitä allas, kun sitä ei käytetä, silloin vähennät likaantumisriskiä ja desinfiointiaineiden haihtumista.

12. Säilytä aina allaskemikaalit varmassa paikassa lasten ulottumattomissa.

 

Vihjeitä altaan reunalle

  • Puhtaana altaaseen – puhtaana ylös! Käy suihkussa ennen kuin kylvet. Silloin vähennät hien, aurinkoöljyjen ja kosmetiikan aiheuttamaa likaantumista.
  • Älä anna pikkulasten kylpeä ilman valvontaa.
  • Altaan reunalla voi olla liukasta. Valvo lasten leikkejä altaan reunalla, ettei satu onnettomuutta.
  • Yksi aikuinen voi valvoa vain kahta lasta samanaikaisesti.
  • Katso, että uimataidottomilla lapsilla on hyväksytyt kelluntavälineet.
  • Älä KOSKAAN sukella altaaseen, jos et tiedä altaan syvyyttä ja jos altaassa ei ole syvää osaa.
  • Älä käytä silmälaseja tai varusteita, jotka voivat rikkoutua tai aiheuttaa vahinkoa.
 

Tavallisia ongelmia ja tehokkaita ratkaisuja

 

Sanaluettelo

Aggressiivinen vesi: kuvailee epätasapainossa olevaa vettä, joka on liian pehmeää tai liian hapanta.

Bakteerit: näkymättömiä, yksisoluisia mirko-organismeja, jotka voivat olla terveydelle haitallisia.

Bromi: desinfiointiaine jota käytetään vaihtoehtona kloorille ja aktiivihapelle pienissä altaissa.

Flokkaus: sitoo pieniä likapartikkeleita isommiksi lautoiksi, jotka sen jälkeen kiinnittyvät helposti suodattimeen.

Flokkausaine: kemialliset aineet, jotka auttavat lauttojen muodostumista vedessä, jotta lika kiinnittyy suodattimeen.

Klooriamiinit: kemiallisia yhdisteitä jotka muodostuvat kloorin ja rikkipitoisten epäpuhtauksien välille, jotka syntyvät esim. hiestä, virtsasta ja ihoproteiineista. Klooriamiinit haisevat voimakkaasti kloorille ja voivat ärsyttää kylpijöiden silmiä ja aiheuttaa ihon punoitusta.

Kova vesi: vesi, joka sisältää suuren määrän kalkki- ja magnesiumsuoloja.

Levänestoaineet: kemiallisia aineita, jotka estävät leväkukinnot.

Levät: mikroskooppisia yksisoluisia organismeja jotka viihtyvät auringonvalossa. Niitä löytyy kasveista, ilmasta ja maasta. Ne leviävät tuulen, kylpemisen, sateen, pölyn jne. avulla. Ne lisääntyvät nopeasti auringonvalossa ja yli 10°C:n lämpötilassa ja värjäävät altaan vihreäksi. Levät johtavat nopeasti kasvavaan desinfiointitarpeeseen, häiritsevät suodatusta ja aiheuttavat pahaa hajua.

Nitor Testisetti: testisetti, jolla mitataan pH-arvo, kloori-, bromi-/happiarvo.

Pehmeä vesi: vesi, jossa on vähän kalkki- ja magnesiumsuoloja.

pH: asteikko 1-14, joka mittaa veden happamuutta (alhainen pH) tai emäksisyyttä (korkea pH). Alhainen pH tekee vedestä aggressiivisen, korkea pH voi aiheuttaa kalkinmuodostusta. Desinfiointiaineet toimivat heikommin sekä korkealla että matalalla pH-arvolla. Ihanteellinen arvo on 7,2 – 7,6.

Shokkikäsittely: n. 5 kertaa normaaliannosta suurempi määrä desinfiointiainetta poistamaan levät ja muut epäpuhtaudet altaasta.

Sitoutunut kloori: kloori, joka on sitoutunut rikkiepäpuhtauksiin vedessä klooriamiinien muodossa.

Suodatin: laite mekaaniseen vedenpuhdistukseen. Vesi kulkee suodattimen läpi, jolloin likapartikkelit erottuvat vedestä.

Vapaa kloori: määrä klooria, joka on vedessä sen jälkeen kun bakteerit ja muut epäpuhtaudet on neutraloitu. Suositusmäärä on 0,6-1,5 ppm, jos klooridesinfiointia käytetään.